Van alle manieren om een taal eigen te maken (dus ook de moedertaal), is lezen, naast spreken, bijzonder effectief. Door veel te lezen verbetert de leesvaardigheid en breiden lezers hun (lees)woordenschat en ook kennis van de wereld uit.

Nieuwsberichten lenen zich goed voor taalontwikkeling

Omdat oefenteksten niet te moeilijk maar wel voldoende uitdagend zijn moeten zijn, zijn nieuwsberichten hiervoor heel geschikt. Het gaat vaak om korte, laagdrempelige berichten die aansluiten bij het hier en nu.

Altijd recent nieuws

De Slimme Nieuwslezer biedt berichten aan die maximaal 24 uur oud zijn en die op moeilijkheidsniveau en onderwerp zijn ingedeeld. Zo kunnen cursisten het onderwerp en de moeilijkheidsgraad zelf bepalen. De berichten worden dagelijks automatisch ververst, waar­door altijd nieuw en actueel lesmateriaal beschikbaar is. Door te werken met actuele nieuwsberichten over verschillende onderwerpen kunnen gebruikers teksten kiezen die aansluiten bij hun interesses. Dit draagt bij aan hun leesmotivatie en het draagt bij aan het begrip van wat zich in Nederland afspeelt.

Voor het verbeteren én onderhouden van de leesvaardigheid is het maken van veel leeskilometers van belang. Door aan te sluiten bij de interesses en de belevingswereld raakt de lezer gemotiveerd om te lezen.

Geschikt als oefenmiddel in de begeleiding door taalvrijwilligers

Taalvrijwilligers kunnen de Slimme Nieuwslezer inzetten bij verschillende cursussen die via de bibliotheek worden aangeboden. Het kan als onderdeel van een bijeenkomst met meer deelnemers worden ingezet of als individueel oefenprogramma. De cursist kan zelfstandig nieuwsteksten lezen, woorden laten vertalen of uitspreken en daarnaast leuke oefeningen bij de tekst maken. In groepsverband kan vooraf worden gesproken over de onderwerpen die nu actueel zijn en daarna kan worden nagepraat over de gelezen teksten. De Slimme Nieuwslezer houdt ook de voortgang van een deelnemer bij zodat de taalvrijwilliger of docent desgewenst vinger aan de pols kan houden.